Dagje uit in Walcheren, wat gaan we doen vandaag?

Het is goed vertoeven op onze gezellige minicamping in Walcheren, maar je wilt natuurlijk ook eens eropuit!

 

∼ Op onze boerderijcamping vind je actuele informatie, folders, tips en ideeën.  ∼

 

Strand en duinen, allerlei grote en kleine attracties, fietsen en wandelen, weekmarkten, boekenmarkten, toeristische markten, historische markten, historische dagen, een fair, winkelen, , kunst en cultuur, natuur en excursies, ringrijden en sjezenrijden,  high tea, pluktuinen, evenementen, musea en historie, rondje met het pondje, uit eten, varen, surfen, mountainbiken …

Voor elke leeftijd en voor elk gezin zijn voor elke dag leuke uitjes te vinden. Gedurende het seizoen worden er door lokale ondernemers extra activiteiten georganiseerd. Op de camping voorzien wij je van informatie en folders.

 

Een greep uit de vele mogelijkheden;

Zeeuwse folkloristische traditie; Ringrijden

Bezoek zeker eens een demonstratie of wedstrijd ringrijden te paard of het ringsteken met de prachtige versierde sjezen met menner en dame in Walcherse klederdracht. In het seizoen zijn er elke week wel enkele wedstrijden en demonstraties in de Walcherse dorpen.

Een echte aanrader is de folkloristische dag in Middelburg, elk jaar in augustus. Op deze dag rijden de ringrijders te paard in Walchers kostuum met echte trekpaarden op het prachtige abdijplein. En mannen en vrouwen rijden in Zeeuwse klederdracht een ronde met mooi versierde paarden en sjezen. Zij proberen per ronde 3 ringen te steken.

 

Met in de hand een lans galoppeerd de ringrijder op een ongezadeld en versierd paard door een baan. Hij probeert een ring te steken met een doorsnede van 38 mm. Bij het kampen aan het einde van de dag kan de doorsnede van de ring worden verkleind tot minimaal 10 mm. Als de ring gestoken is, moet de ringrijder deze aan het eind van de baan met de lans achterover netjes afgeven aan de ringloper.

Bij demonstraties gaan de deelnemers in Zeeuwse (mannen)klederdracht gekleed.

De veelzijdige hoofdstad Middelburg

Middelburg, een gezellige winkelstad, heeft een rijke geschiedenis die je nog steeds in het huidige straatbeeld terugziet. De vele evenementen, winkels en horecagelegenheden, maken het een levendige stad. Waar ook de Zeeuwen zelf graag gaan winkelen of op een terras neerstrijken. Ontdek de hoofdstad van Zeeland!

Ten tijde van de VOC was Middelburg een van de belangrijkste steden van Nederland. In het centrum van Middelburg zijn nog steeds panden te zien die herinneren aan deze gouden periode. Tegenwoordig staan er nog ruim 1100 monumenten in de binnenstad.

Het is geen straf om door de straten en steegjes van deze stad te dwalen! Loop eens vanaf de Abdij, het hart van Middelburg, langs de Lange Jan en door het Reigerstraatje richting de Kuiperspoort. Dan kom je erachter dat Middelburg echt een stad is met een eigen karakter. Kijk voor alles over Middelburg op Uit in Middelburg.

Tourist Info Middelburg, (gevestigd in de Drvkkery)

Markt 51, 4331 LK , 4331 LK Middelburg

Tourist Info Middelburg is het officiële toeristisch informatiepunt van Middelburg. Hét startpunt voor advies, inspiratie en de grootste collectie boeken en gidsen over Zeeland. Ook boekt u hier een stadswandeling en groepsarrangementen op maat.

Je vindt er wandboekjes en fietsboekjes, thematische stadswandelingen, (Zeeuwse) boeken, fotoboeken en bij de balie krijg je een gratis stadsplattegrond.

Ontdek vanaf de camping andere Zeeuwse Eilanden

Je kunt vanaf de camping ook eens eenvoudig de andere Zeeuwse eilanden gaan verkennen. Met de fiets kun je in het seizoen met een van de pondjes oversteken vanuit Veere naar Kamperland (Noord-Beveland).

En een bezoekje aan Schouwen-Duiveland en de Zak van Zuid-Beveland is ook zeker eens de moeite waard. Kortom…… je kunt vanaf onze camping letterlijk alle kanten op!

Markten in Walcheren:

Zoals de Veerse Vismarkt, elke zaterdag van half  tot eind augustus. Of de historische markt in Veere, elke dinsdag in juli tot de 1e week van september.

In Middelburg zijn er verschillende wekelijkse marktdagen zoals:

  • Elke maandag een boeken en verzamelmarkt;
  • een rommelmarkt; de 1e zaterdag van de maand van maart tot december.
  • Elke donderdag een Kunst/antiek/ambachtenmarkt van half juni tot eind augustus
  • Op koopzondagen een Brocantemarkt, van mei tot november.

Op stap in de natuur

Verschillende natuurgebieden vertellen elk een eigen verhaal over Zeeland.

Het Veerse Meer

Natuurgebied Oranjezon

Oranjezon ligt aan de noordwestkust van Walcheren. Het gebied (400 ha) is onderdeel van het natuurmonument “de Manteling van Walcheren”. In Oranjezon wandel je door beschutte duinvalleien, bos, duinstruweel, verstuivingen en duingrasland. Dit afwisselende landschap maakt Oranjezon een belangrijk leefgebied van veel duinplanten- en diersoorten. Met een beetje geluk ontmoet je er een damhert of ree! Dichterbij zee wandel je langs helmgras en hoor en zie je regelmatig de zee tussen de duinen door. In het verleden was Oranjezon een waterwingebied. Dit zie je terug aan de kanalen en het naaldbos.

Nationaal Park de Oosterschelde

Nationaal park de Oosterschelde is het kloppend hart van de Zeeuwse Delta: een dynamische wereld van wind, water, slikken en schorren. Binnendijkse moerasgebieden en een landschap waaruit de strijd met het water te lezen is.

Het Veerse bos en de Veerse kreken

Het Veerse bos en de kreken zijn ontstaan in de Tweede Wereldoorlog toen de dijken werden doorgestoken en water het binnenland instroomde. Rond de kreken is bos aangeplant, waardoor er een mooi nieuw natuurgebied is ontstaan.

Natuurgebied Oude Veerseweg

Tussen Middelburg en Veere ligt een jaagpad langs het Kanaal door Walcheren, tegenwoordig een wandelpad. Daar liepen ooit mannen met paarden om schepen voort te trekken, met name bij gebrek aan wind. Het jaagpad tussen Middelburg en Veere is altijd onverhard geweest. Door gras en stilte kun je hier nu van de ene naar de andere historische stad lopen. Je loopt er langs de Oude Veerseweg, een prachtig hollebollig weidevogelgebied, en natuurlijk langs het kanaal. Daar passeer je nogal wat kanonnen. Tientallen. Niet gevechtsklaar opgesteld, maar ingegraven met hun loop naar beneden. Daarmee kregen ze een vreedzame functie als meerpaal.

Fiets even lekker naar het strand en de duinen in Vrouwenpolder, genieten van de zee of het Veerse Meer. Je fietst de Veerse Gatdam op en parkeert daar je fiets. Vervolgens loopt je dan zo het strand op!

Voor auto’s is er ruim voldoende parkeergelegenheid.

Bezoek een verrassend leuk museum

Een aantal bijzondere musea in Walcheren en de Bevelanden zijn;

– Stoomtrein Goes-Borsele;

Ga mee op reis met een echte stoomtrein

– Scheepswerf C.A.Meerman Arnemuiden;

De oudste werf in Zeeland (1763) is nu een werkend museum

– Het Oude Brandspuithuis in Serooskerke;  Aanrader met kinderen;

Een combinatie van brandweeractie voor de jeugd en expositie over archeolgische vondsten, de geschiedenis van deze historische brandweerkazerne en de brandweer in Zeeland.

– Terra Maris Oostkapelle, museum voor natuur en landschap van Zeeland.

Dit is echt een aanrader voor gezinnen met kinderen. Jaarrond vele bijzondere activiteiten voor jong en ouder; 

– Museum Veere;

met twee prachtige historische locaties: De Schotse Huizen aan de Kaai en het oude Stadhuis aan de Markt;

– Watersnoodmuseum, gevestigd in caissons bij Ouwerkerk

die ooit werden gebruikt om gaten in de dijk te dichten;

– Oosterschelde Museum in Yerseke

alles over de oester- en mosselcultuur;

– Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen;

Hier beleef je verhalen over helden, overwinningen en tegenslagen. Over schatten en ontdekkingen. Verhalen van vroeger en nu, van weer en wind. Zeeverhalen.

–  Museum Arnemuiden, en ’t Stadhuys en ’t Uusje van Eine;

Arnemuiden en haar visserij, de Arnemuidse streekdracht en honderd jaar terug in de tijd in ’t Uusje van Eine, een negentiende-eeuwse woning waar de tijd is blijven stilstaan.